neděle 17. června 2012

Cesty za tmou - Egypt 2012 - fotíme oblohu v Arabské poušti noc druhá

Následující den, jsem Petra ukecal, že se vzdáme večeře v rámci all-inclusive programu našeho hotelu a vyrazíme do pouště dříve. Cestou jsme zakoupili pár rohlíků a nějaký salám plus dostatek tekutin,  bohužel pivo nebylo v běžném hypermarketu dostupné (jen několik značek bez alkoholu).

Cesta probíhala bez problému ve stejných intencích jako již dvakrát předchozího dne. Jen těsně před příjezdem na stanoviště B hlavní cesta mizí pod nánosem písku a za námi se stejně jako za každým autem zvedá obrovský oblak prachu. Odbočujeme na starou silnici jejíž asfalt má již nějaké trhliny, ale jinak je zpevněná a bez problému sjízdná. Na této silničce o niž se domníváme, že již dávno není používaná, rozbíjíme naše stanoviště pro dnešní noc:

V popředí Gitzo pro CG5, naše Kia a v pozadí se připravuje Petrův Astrotrac.
Při příjezdu na stanoviště zde panuje "teploučko" okolo 38st C, které okolo astronomického soumraku klesne na 30 a do rána až někam mezi 20-22 stupňů.
Atmosférické podmínky jsou podobné jako předchozí noci, z večera hodně prachu, ale v průběhu noci se situace podstatně vylepšuje. Fotit se dá v průběhu celé astronomické noci, která je zde i koncem května příjemně dlouhá.

Fotící cíle jsou v mém případě stejné jako předchozí noc - nasnímat barvu k černobílým snímkům Centaura A a Trifida. Výsledný galaxie Centaurus A už bzla prezentována v předcházejícím příspěvku tak tentokrát ještě Trifid v barvě:

M20 Trifid, mírně ořezáno

Petr zkouší fotit Kočičí tlapku ve Štíru, ale bojuje s vysokou teplotou snímače své nechlazené zrcadlovky a tudíž velkým šumem na jednotlivých expozicích.

Noc probíhá klidně až někdy do cca 3 hodiny ráno, kdy mne Petr probudí z polospánku s tím, že se na obzoru objevilo světlo a blíží se k nám nějaké auto od severu. Během následujících několika desítek vteřin má Petr svoji lehkou sestavu sbalenou v kufru našeho auta a připraven k "boji". Při představě balení desítek kabelů, výborně ustavené montáže (dnešní noc to jede přímo ukázkově, 0 snímků na vyhození) rezignuji, pouštím potkávací světla a čtyřblinkr, aby nás projíždějící auto nesmetlo i s naší technikou do škarpy.
Když auto dojede k nám zastaví - je to velký pickup 4x4 - a mladý egypťan se zajímá o naši činnost, maximálně jednoduchou angličtinou a spíše posunky mu naznačím co tam podnikáme. On pokývá hlavou, usměje se, potřese si se mnou rukou a odjíždí pryč...

Po tomto vyrušení Petr vzdává nové ustavování astrotracu a focení  velkým objektivem a rychle cvaká několik záběrů širokáčem. Tak vzniká pěkná žánrová parafráze na úspěšnou fotku se kterou vloni bodoval L. Kamarád:

Mléčná dráha před svítáním, @ Petr Novák

Balení i cesta zpátky na hotel proběhla bez příhod. Snad jen, že nás poprvé zastavila hlídka u silničního zátarasu a chtěla vidět papíry od auta a můj mezinárodní řidičák. Po chvilce zmatkování jsem oba doklady našel a mohli jsme pokračovat dále...

Žádné komentáře:

Okomentovat