neděle 28. října 2012

(Ne)Refinancujeme hypotéku

Tak se nám to zase příblížilo - po pěti letech fixu - se můžeme rozhodnout jak dále s hypotékou.

Nejdříve vlastní banka GEMB a její poradci hráli mrtvého brouka, do obdržení nabídky pro další období se s Vámi vůbec nebudeme bavit. A tak jsem si sjednal schůzku s nezávislým hypotéčním poradcem. Shodou okolností dopis s nabídkou na další období od GEMB dorazil právě v den sjednané schůzky.

První nabídka byla opravdu úsměvná v době, kdy je průměr na trhu okolo 3,5% pro nové a tudíž riskantnější klienty, mi moje vlastní banka nabízí 4,5% (plus 200Kč měsíční poplatek za hypotéku plus par desítek korun za vedení běžného účtu, RPSN někde při 5,5%). Stříhání oveček jak vyšité.

Po prvním telefonátu do hypotéčního centra GEMB se dostáváme na 3,49%, ale je nutno upgradovat na dražší běžný účet, RPSN na kleslo na nějakých 4,5%.

Mezitím jednání s "nezávislým" poradcem vedou k obržení nabídky od ČS se základní sazbou 2,99% a levnějšímí poplatky (RPSN okolo 3,6%). Žádoucí zajímavostí je skutečnost, že ČS nepožaduje nový odhad. Jiná banka nabízí akční bonus kompenzující náklady na nový odhad, ale vyšší RPSN... v této fázi ČS vede.

Volám podruhé do hypotéčního centra GEMB a svěřuji se jim s nejlepší obrženou nabídkou a dávám jim poslední možnost ji vyrovnat. Nezískávám nic než příslib, že na to musí reagovat kolega, který dělal první nabídku a že se mi brzo ozve. Ozývá se druhý den okolo 8.00 ráno (právě když jsem na benzince cestou do práce) a vysvětluje, že vyrovnat ČS neumí, ale že to zkusí probrat s vedením...
O dva dny později volá, že vedení další snížení sazby neschválilo (původní sleva na 3,49 je nejlepší sazba, kterou mohu získat), ostentativně se tedy loučím s tím, že jdu vyřizovat papíry ke konkurenci.

V této fázi je to jen psychologická hra, neboť ČS (a podobně zřejmě všechny potenciálně refinancující banky) vyžaduje potvrzení příjmu od zaměstnavatele po datu, ve kterém se chystám podat výpověď... a tak se chystám platit těch 3,49% plus relativně vyšší poplatky u své stávající banky.

Jaké bylo mé překvapení, že o den pozdějí dostávám poštou nabídku od GEMB s příslibem sazby 2,89%... Takže trochu aktivity a pár telefonátu přineslo během 10 dnů slevu 1.6% na úrocích pro příštích 5 let.

PS: Aby to mělo ještě lepší pointu, tak při tankování, když mě vyrušilo volání z banky, jsem omylem natankoval plnou Naturalu do naftového auta z půjčovny a odjel na něj nějakých 5km. Následná oprava (nekrytá zřejmě žádnou pojistkou) pak více než dvojnásobně překročí ušetřené peníze na hypotéce za příštích 5 let...  :(

Žádné komentáře:

Okomentovat