pondělí 7. listopadu 2011

Udělej si sám: EOS to T2 adapter

Když selže trh a příslušný výrobek se na něm nenachází, nezbývá než promazat mozkové závity, prostudovat konkurenční řešení a pokusit se něco vymyslet a vyrobit (výrobu jsem si ale zadal někomu šikovnějšímu).

Cílem bylo vytvořit takový adaptér mezi EOS objektiv a QHY kameru, který bude dostatečně pevný v zamčeném stavu (pevnější než na trhu dostupné vaklavé produkty), který umožní bezproblémové ostření na nekonečno i u objektivu s vnitřním ostřením (kde je nutno dodržet poměrně přesně vzdálenost mezi bajonetem a snímačem) a který umožní výměnu 2" filtru bez nutnosti adaptér rozebírat a ničit si tak zaostření či kompozici.


Tato kombinace, ale notně přesahuje optickou délku nutnou k zaostření na nekonečno (19+15mm je více než požadovaných 28mm pro QHY9 a 23mm pro QHY8L). Také celková cena 119 + 99 € je již docela darda, zvláště pokud má člověk vice než jednu kameru...

Odtud už byl ale snadný krok navrhnout a nechat si vyrobit redukci vlastní, která vyřeší většinu nedostatků ostatních adaptérů:




Po více než ročním testovaní prototypu s optickou tloušťkou 27mm (druhý zprava ještě s klasickým bajonetem vyoperovaným ze starého EOS těla) jsem musel předělat design na 22mm pro kameru QHY8L, která má snímač utopený hlouběji v těle kamery. Bajonety došly a tak aktuální minisérie - 22 verze má bajonet s kontramaticí vlastní výroby (řešení inspirováno kontramaticí u adaptéru Geoptic). Cenou za nižší konstrukci byla nutnost o 1mm srazit čelo TS filtrového šuplíčku.

Přední mosazná destička nesoucí bajonet (také z mosazi) je ke zbytku adaptéru přišroubovaná třemi dvojicemi šroubů (jeden je vždy stavěcí), které by měli umožňovat kolimaci (pro moji QHY8L se to ukazuje jako holá nutnost)...

Úspěšný rok testovacího provozu na QHY9 a i první cvičné snímky na QHY8L mne vedou k zamyšlení, zda tento adaptér nepoužívat trvale i u dalekohledů, které maji přímý výstup na T2 (přidáním T2 EOS kroužku). Všechny dalekohledy by pak končily EOS bajonetem a já bych tak mohl operativně zaměňovat kamery a fotoaparáty. Navíc by se tak využilo kolimování v adaptéru také pro dalekohledy.

English Summary:
ATM EOS Lens to T2 Camera Adapter with 2" filter drawer

As none of the commercially available adaptors allowed me to use my EOS lenses with my QHY8 and QHY9 CCD cameras I had to build one. The key features are described in the picture.

Žádné komentáře:

Okomentovat