čtvrtek 15. září 2011

Astrofoto test Canon SW ED 800/600mm a rovnače #2

Tak po návratu ze služební cesty a za svitu Měsíce zase stahuji střechu ze své zahradní pozorovatelny a pokračuji v hledání vhodného rovnače pole pro Sky Watcher ED refraktor 80/600mm. O proti poslednímu testíku ještě natahuji saturaci výsledného snímku (v PS šoupatko na +60) tak aby lépe vynikla případná barevná vada.

Pro porovnání podmínek přefocuji znovu snímek vítěze posledního testu - rovnače/reduktoru Vixen 0.67x (zkouším zda posunutím fotoaparátu o pár mm dále od rovnače nedojde v rohu ke zakulacení hvězd - ale v zásadě nedojde):


Přidávám konečně originální rovnač od SkyWatcheru 1x (pouze rovnač, bez - alespoň pro mne - žádoucího efektu reduktoru ohniska):



A jako poslední rovnač se představuje univerzání 2" rovnač pro ED refraktory od Teleskop Service (také zachovávající ohnisko a světelnost):



Jako třešničku na dortu sundám Sky Watcher z montáže a vyzkouším svůj hlavní fotografický refraktor William Optics ED 98/619mm s rovnačem-reduktorem stejné značky (typ IV redukující 0.8x):



Jako obvykle konečný závěr si udělá každý čtenář sám. Já jen podotknu, že budu mít asi brzy na prodej rovnače od Teleskop Service a TeleVue. A že si asi svůj triplet FLT98 asi budu více vážit...  

English Summary: 
The test of the flat field correctors (and reducers) for the Sky Watcher 80/600mm continue. 

Now the saturation was increased in order to emphasize the potential color fringing.
  - The best performance was delivered unsupriseingly by the corrector designed for this refractor from Sky Watcher. 
  - Wixen 0.67x making the star pictures in edges X looking is still good performer (assuming the Full Frame camera and interesting reduction of the focal lenght).
  - Teleskop Service 2" corrector isn't performing good enough. 
  - The Williams Optics bundle of triplet FLT98/619mm with FlatField Corrector and Reducer 0.8x (type IV) is clearly outperforming any combination of the correctors with SW ED 80/600...

Žádné komentáře:

Okomentovat