úterý 27. prosince 2011

Stavime Astrograf Newton 254mm I.

Tak snad jako kompenzaci nepříznivého počasí jsem pomaličku začal realizovat nazrálý plán přestavby levného Čínského newtonu na ATM astrograf.

Po dlouhodobém čekání na Newton GSO/TS 300/F4 s třípalcovým výtahem (kam by se dal umístit 3" komakorektor ASA redukující ohnisko 0,95x) jsem zredukoval své plány a nakonec pořídíl jeho menšího bratříčka GSO 254/F4, který byl od podzimu skladem v Teleskop Service:


Kupodivu lze do tohoto dalekohledu 3" komakorektor ASA umístit prakticky bez problému. Po odšroubování redukce na 2" okulár je vnitřní rozměr trubky okulárového výtahu je o pár zlomků mm větší než je vnější průměr ASA korektoru. Jediná úprava tedy zatím spočívala v navrtání 6 otvorů se závitem M3, které drží pomocé příslušných "červíků" komakorektor pevně uvnitř výtahu.

Také tubus to rozměrově celkem zvládá, neboť při zaostření na anténu vzdálenou 500m je vnitřní konec komakorektoru s 20-30mm rezervou mimo cestu optického svazku (jinými slovy sekundár by mohl být o cca 20 mm dále od primáru).

Posledním přípravkem je pak dvoudílný adaptér mezi ASA komakorektor a EOS bajonet, který umístí zrcadlovku ve správné vzdálenosti.

A můžeme začít fotit! Když obloha aktuálně nedovoluje nic jiného, tak alsepoň "Flaty". A zde se konečně objevují první řádné slabiny zvoleného řešení: Vinětace na vnitřních stěnách zrcadlové komory FF DSLR:

Jedná se o průměr 5 snímků celkem rovnoměrně zatažené oblohy. Debayerováno, zprůměrováno a  v Nebulosity2, čísla uvádějí intenzitu výsledného16bitového fitu (před strečnutím do JPEGu).

Pokračování příště...

Žádné komentáře:

Okomentovat