pondělí 29. srpna 2011

Konečně léto

Tak se zdá že konečně dorazilo léto i do České kotliny. A z toho vyplivuje,že se dal zase pár nocí provozovat můj úhlavní koníček - astrofocení.

Nejdříve jsem se zaměřil na opravu first light záběru mlhoviny Pelikán (IC5070), tak aby se dala dokončit malá mozaika 1x2 pole společně s mlhovinou Severni Amerika (NGC7000):


Foceno stejnou sestavou (W.O. FLT98 FFC typeIV 0.8x, UHC Astronomik, QHY8L) (54+74)x180s expozic z domácí městské pozorovatelny Mělník.

Druhý snímek je z páteční noci, kterou jsem převážně strávil na zahrádce svého přítele Karla Bůny v Jilemnici. Bohužel dispozice stanoviště nabízela pouze severní část oblohy a tak místo zamýšlené komety Garrad do zorného pole kamer doputoval jeden z nejjasnějších objektů, který se mi ještě nepodařilo uspokojivě nasnímat - Galaxie M33 v souhvězdí Trojúhelníka:


Jednalo se hned o dvojitý test:
  1. Je ten Hutech LPS filtr, který mi doputoval s pomoci Karla z US skutečně tak dobrý jak o něm všichni pějí ódy?
 2. Pujde fotit na jedné montáži oběma mými CCD kamerami stejná kompozice současně? 

Přestože by si tato velká a jasná galaxie zasloužila větší dalekohled nebo alespoň delší dobu celkové expozice a samozřšjmě také mnohem lepší oblohu než bídných SQM-L okolo 20.5, tak je odpověď na obě otázky kladná.
LPS filtr se ukázal ve velmi dobrám světle, když (na barevné QHY8L) výborně potlačil světelné znečištění příměstské oblohy v Jilemnici a ani nebylo nutno při následném zpracování bojovat s gradienty.
Foceni na dvou dalekohledech dvěma kamerami:
  • WO FLT 98/619mm + FFC WO type IV 0.8x + LPS Filtr + QHY8L
  • Canon EF 400/5.6 L + UHC filtr + QHY9
také splnilo očekávání na ně kladená. Sice se velkým bojem ukázalo prvotní sestavení obou dalekohledů (stejna kompozice, zaostření,...) a tak se ostré expozice začaly sypat na disky dvou připojených laptopů až po 1 hodině ráno, ale i tak to vydalo na nikoliv ještě špičkový, ale IMHO solidní snímek. Pokud to počasí dovolí určitě se k M33 rád vrátím až se dostanu pod nějakou slušnější oblohu, a až bude trochu výše na obloze.

Žádné komentáře:

Okomentovat