středa 7. září 2011

Klenot podzimní oblohy - Velká galaxie v Andromedě

Tak jako se vizuální kolegové, ti co na oblohu na rozdil od nás fotičů koukají vlastníma očima, kochají  stejnými objekty noční oblohy, cvičí si své oko a pozorují nové a nové detaily ve stejném zorném poli  i já se rád vracím k notoricky známým objektům s cílem vyfotit je lépe a lépe...

Tentokráte jsem se zaměřil na "vděčný začátečnický" objekt - naši sesterskou galaxii M31 v Andromedě vzdálenou pouhé 2 miliony světelných let. Ve skutečnosti jsou to tři velmi blízké a vzájemně interagujíci galaxie M31, M32 a M110.

Díky dynamice CCD kamery se i na maloměstské obloze podařilo zachytit poměrně zajímavé detaily prachových útvarů ovíjejících jasná jádra galaxii...

Tak se pokochejte se mnou (otevřít obrázek v novém okně jej zobrazí v rozlišení 1200x800px):


Při složení s o několik nocí starším snímkem z menšího dalekohledu pak vynikne celkový tvar této nádherné galaxie:


Snimky byly pořízeny v zahradní pozorovatelně na Mělníku a na blízké Vrátenské hoře kamerami QHY8L a QHY9 v průběhu prvního zářijového týdne dalekohledy SW Maksutov Newton 190/1000mm a Refraktorem W.O. FLT 98/619.

English summary:
Each September, when the weather allows it, I'm trying to snap the one of the most photogenic and most photogrphed object of the nothern hemisphere - Big Galaxy M31 in Andromeda. Thanks new low end CCD color camera QHY8L and relatively "big" telescope SkyWatcher MN 190/1000mm it is the first time I was able to see the dark clouds in the bright centers of both galaxies.

Žádné komentáře:

Okomentovat