neděle 11. září 2011

Astrofoto test SW ED 80/600mm dva rovnače

Tak byla zase jedna sobotní noc ovětlená Měsícem s přecházející vysokou oblačností. Prostě ideální noc na testování techniky.

Včera jsem proti sobě postavil jeden dalekohled (klasika Sky Watcher  ED dublet 80/600mm) se dvěma rovnači ze své sbírky a zase plnoformátovou zrcadlovku Canon 5DmkII.

První šel do boje poměrně hodně redukující Vixen 0.67x se kterým se SW stává příjemně světelným strojem 80/400 (reálné ohnisko bylo o 3% delší než u dříve testovaného objektivu Canon 400/5.6L):


Druhým dnešním soupeřem byl reduktor-rovnač ze stáje TeleVue TV-2008, určený pro dalekohledy s ohnisky do 500mm s redukčním poměrem 0.8x:


Výsledky nejsou příliš překvapivé, ani jeden z rovnačů přímo určen pro tento refraktor a také ani jeden nevyrovná pole ideálně. Za malé překvapení osobně považuji vítězství více redukujícího Vixenu, který měl kresbu v rozích přeci jen vyrovnanější (navíc citelně menší vynětací).

Pro příští kolo mám ještě v rezervě originální neredukující rovnač od Sky Watcheru a jeho též neredukující variantu od Teleskop Service. Tak uvidíme zda odměnou za nižší světelnost a užší zorné pole nebude lépe korikovaná kresba v rozích.

Pro srovnání ještě přídávám dřívější snímek z Canonu 400/5.6L :

Vyrovnanou kresbou teleobjektiv jednoznačně vítězí, hvězdy jsou kulatější, ale také podstatně větší (zejména ty jasnější jako Deneb v centru zaběru). Obecně se mi ale zatím obraz hvězd z tohoto objektivu na proexponovaných snímcích DSO s pomocí CCD kamery moc nelíbí. Což jen relativizuje hodnotu aktualních testů :)

Summary: Today's test is comparing the performnce of the two Flat Field Correctors Reducers with etalon of the begginner's astrophotography refractor Sky Watcher ED 80/600. Two contenders were Vixen 0.67x and TeleVue TV-2008. Both have serious reserves in the corners, but the winner is Vixen (better stars in corners, less vignetation).

Žádné komentáře:

Okomentovat