pátek 25. května 2012

Cesty za tmou - Egypt 2012 - Odlet

Nepsané rodinné pravidlo mi dává jednou za rok cca týden"opušťák" na samostatnou astronomickou výpravu. Letos jsme se poměrně záhy (někdy v lednu) domluvili s kolegou spolucestovatelem Pavlem Pechem na cestě o květnovém novu.

Původní představa byla prostudovat předpovědi počasí a den před odletem projít nabídky last minute zájezdů do vhodných lokalit v pásu od Turecka po Kanárské ostrovy. Později nás, ale zlákala představa výpravy motoristické, při které je možno cestovat s větším přístrojovým vybavením. Cílem se stal astrohotýlek ve Švýcarských Alpách, jehož provozovatelé - manželé Ourednikovi - se chlubí unikátní polohou ve výšce okolo 2000m n.m. a suchým lokálním mikroklimatem s nezvykle velkým množstvím jasných nocí (http://www.alpineastrovillage.net/). 

Kolega Pech dostál svému jménu a měsíc před vytouženým odjezdem se nechal zavalit nárazovou termínovanou prací, která jej na květen a červen přikovala ke klávesnici, a tak začal hon na náhradníka.
Když se náhradník našel a příprava klapala na plné obrátky zaúřadoval pech podruhé a předpověď počasí indikovala v Alpách na termín našeho pobytu několik dní sněhu s deštěm bez okének jasného počasí.

A tak nezbylo než oživit původní plán, podruhé vyměnit spolucestujícího tentokráte za Petra Nováka a projít nabídku aktuálních last minute zájezdů. Dlouhodobá předpověď byla tak 50/50 pro většinu zvažovaných lokalit a jen Egypt dával předpovědi výrazně lepší. Zvážili jsme případná vyšší bezpečnostní rizika a po poradě pořídili all inclusive pobyt v letovisku Hurghada. Za necelých 9000Kč na osobu a týden se navíc podařiloy nabídky Čedoku sehnat hotel, který Petr zná a již v něm bydlel. Podle jeho předchozích zkušeností se jedná o poslední hotel nejdále od centra Hurghady směrem na jih a při troše štěstí bude možné fotit přímo z hotelového komplexu od našeho bungalovu.

Začalo balení. Tentokrát jsem se rozhodl pokusit propašovat leteckou cestou plnohodnotný dalekohled ED triplet W.O. FLT98/619mm na klasické EQ montáži: Celestron CG5 ADV. Od 1/5/2012 bohužel platí v charterových letech Čedoku nové, podstatně více omezující, limity pro zavazadla (15+5kg) a tak nezbylo než si připlatit za nadváhu do 23kg a ještě prohnat techniku speciální dietou. Originální nerezový stativ montáže jsem nahradil karbonovým fotografickým stativem Gitzo s vysoustruženým adaptérem na hlavu montáže. Nerezovou tyč pro závaží nahradila hliníková trubka s tím, že závaží se obstará na místě (pravděpodobně za použití PET lahví s vodou či pískem).

Vejde se tohle všechno do jednoho kufru a 23kg?
Nakonec se podařilo všechnu potřebnou techniku i s plavkami a několika kousky spodního prádla do 23kg zavazadla nastrkat. CCD kamera, autoguider a laptop pak skončily v zavazadle příručním.

Zpunktovaný kamarád nás hodil na Ruzyni a po několika menších zmatcích a vystání několika front se přemísťujeme k odletové bráně. Kdo mohl tušit, že z Prahy odlétají za hodinu nejméně tři letadla do Hurgady a navíc právě ten náš let má chybou letištního personálu na vývěsce špatný čas odletu? Naštěstí    
jsme na letišti s dostatečným předstihem a tak to stíháme. Navíc se naše letadlo někde zaseklo a tak letíme něčím náhradním s cca 1hodinovým zpožděním...

Žádné komentáře:

Okomentovat