pátek 25. května 2012

Cesty za tmou - Egypt 2012 - Přílet do Egypta, první noc

Po neuvěřitelně našlapaném charterovém letu, kdy bylo letadlo naplněno do posledni sedačky, a ty jsou v chartru o dost blíže než v komerčních aerolinkách, celí zlámaní přistáváme nad ránem v Hurgadě. Pověstný úřední šiml ještě zřejmě spí a tak se přes celní a pasové formality (zakoupení víza za 15$) dostáváme neuvěřitelně rychle k našemu autobusu.

Petr nelhal, náš hotel - Coral Beach - je nejdále a tak jako poslední vystupujeme u našeho hotelu okolo sedmé ráno s tím, že na vlastní ubytování budeme čekat v nejhorším do 2 odpoledne. Po půl jedenácté snad alespoň dostaneme náramek potvrzující náš all-inclusive status s jehož pomocí dostaneme oběd a něco k pití. Schůzka s delegátem ck je plánována až později odpoledne (proč jí kazit ten krásně volný čas, že).
Bungalovy v hotelové zahradě.

Zbývající čas se snažím opatrně podřimovat, číst brožurky ck popisující hotel, Hurgadu a Egypt obecně (evidentně ještě neaktualizované po loňském arabském jaru) a procházením po areálu hotelu. Hotel je vlastně velikánská palmová zahrada v níž jsou podél dlážděných cestiček rozestavěny v řadách bungalovy s pokoji. Cestičky i celkově je areál hotelu poměrně hodně osvětlen a protože příliš nevěřím Petrovu tvrzení, že pouze každá pátá lampa bude svítit snažím se sondovat možnost pronájmu vozidla s cílem vyjet někam do pouště.

Chlapík u pultíku taxislužby, je zaskočen nejdříve mojí angličtinou a později znovu, když s pomocí recepčního pochopí můj požadavek na auto bez řidiče. Sám zareagovat neumí ale snad za hodinu přijde šéf a ten určitě bude vědět... Později přišedší šéf přes auta mi vysvětlí, že z internetu stažená nabídka mezinárodního řetězce operujícího na letišti v Hurgadě je příliš dobrá a že mi nic lepšího nabídnout neumí a nebo nechce...

Za úspěch prvního dne lze pak považovat zisk místní SIM karty pro provoz internetu v tabletu za 10$ na 1GB dat. Kdo by řekl že mobilní internet pojede v Egyptském letovisku lepe a rychleji než v centru Prahy? Běžně zde fungujeme okolo 1Mbit/s.

Také v ubytování nedošlo na nejhorší a již okolo poledne získáváme pokoj a můžeme v klidu pojíst (od posledního jídla v letadle už uplynulo 11 hodin a tak jsme dost hladoví). Ubytování super, velký čistý pokoj s dvěma "kings bed". Jídlo už je trochu slabší, s výjimkou výborných dezertů, ale jsme hladoví a tak to neřešíme.

Na schůzce delegáta malinko otrávíme tím, že nás absolutně nezajímá, žádný fakultativní zájezd z nabídky cestovní kanceláře, ale je ochoten nám pomoci s pronájmem auta. Nakonec se dohodneme na sazbě 35$/den na pět dní s tím že auto nam přiveze zítra dopoledne.

Dnešní noc můžeme tedy ověřit zda půjde provozovat astrofotografii i přímo z hotelu od našeho bungalovu. Bohužel není přístupná střecha a tak si musíme vybrat zda budeme fotit na jihu (pro jsme tady, ne?) ale bez možnosti ustavit na Polárku, která je zde velmi nízko nad obzorem, a nebo zda ustavíme na Polárku a fotit budeme moci jen v severní části oblohy...

Toto dilema za nás řeší náš největší nepřítel - světelné znečištění - nejenže v hotelu svítí všechny lampy ale také nedaleká Hurgada svítí jako o život a tak první mýtus padá - z hotelu v Hurgadě se prostě fotit nedá! I bez přístrojů na měření světelného znečištění indikuje absence Mléčné dráhy oblohu horší než mám doma na dvorku uprostřed okresního města nedaleko od Prahy. Prostě HNUS!


Přesto jako pokus sestavujeme a ustavujeme montáže, bez záměru skutečně fotit, ale spíše ověřit, že sestavy jsou kompletní a přežily leteckou přepravu.
Noc první - cvičně fotíme na terase hotelového bungalovu
Montáž, optika i elektronika jsou kompletní a vše funguje jak má. Tedy s výjimkou pointace v deklinaci. To co jsem si minulý týden doma vykládal jako důsledek nočního poklesu teplot pod -5C se projevuje i tady v nočních +30C. Problém bude někde jinde.

Prvni astrofotkou výpravy je tak celkem bídná 4x240s expozice galaxie M101:

Test M101, FLT98, QHY9, 4x240s


Žádné komentáře:

Okomentovat